Znate li tko sve može čitati vaš Gmail?

67

Biste li se pobunili kada biste saznali da zaposlenici Googlea mogu čitati vaše mailove iako to čine u svrhu unapređivanja usluge? Rijetko tko o tome i razmišlja, a Business Insider prenosi kako zaposlenici tvrtki koje se bave razvojem softvera jednostavno moraju čitati vaše poruke.

To su takozvani programeri softvera trećih strana, a najčešće čitaju poruke korisnika koji su se prijavili za ‘usluge temeljene na e-pošti’ kao što su ‘usporedbe cijena za kupnju’ i ‘automatizirane usluge za planiranje puta’.

Naravno, ovaj slučaj dobiva na dodatnoj težini pošto dolazi nakon velikih afera koje su pogodile društvenu mrežu Facebook, zbgo čega je privatnost korisnika postala itekako važna tema razgovora.

Iapk, u većini slučajeva, korisnici su sami omogućili pristup tvrtkama kako bi zauzvrat mogli koristiti njihove usluge. Vanjske aplikacije i stranice moraju proći proces provjere, a kako bi se osigurao, Google zaključuje prihvatljiv ugovor o privatnosti. Ono što je nejasno je koliko se treće strane pridržavaju sporazuma i hoće li Google učiniti sve kako bi osigurao da ga se drže, kao i jesu li korisnici u potpunosti svjesni da pojedine tvrtke možda čitaju njihove e-poruke.