Znate li koja popularna pasmina ima najviše zdravstvenih problema – stručnjaci savjetuju, dobro razmislite prije kupnje

Moglo bi se reći da su među najpopularnijim psima, ali...

966

Velike oči, prčast nos, znatiželjno lice ovu pasminu čini neodoljivo slatkom. Nije ni čudno da su vlasnici i neki od prilično poznatih osoba kao što je Madona, Hugh Jackman, Ashley Olsen, Reese Witherspoon, Dwayne Johnson, John Legend. A zapanjujuća je činjenica kako se samo u Velikoj Britaniji njihov broj povećao za 7500% od 2003. godine.

Francuski buldozi osim što su slatki, jako su društveni i prvrženi svojim vlasnicima. Nisu veliki pa su i idealni za život u stanu. Posljednjih godina, upravo jer su postali veoma traženi, imaju sve više zdravstvenih problema. Ako planirate udomiti francuskog buldoga budite svjesni kako ćete puno vremena i novaca potrošiti na posjete veterinaru.

U nedavnoj studiji, znanstvenici su otkrili i došli do zaključka kako je ova pasmina podložna mnogim bolestima kao što su konjuktivitis, infekcija uha i proljev. Ako ih gledamo u usporedbi s ostalim vrstama, veliki je problem i s dermatititsom te dišnim putovima.

Hugh Jackman

Zbog velike potražnje psi se često uzgajaju u lošim uvjetima bez odgovarajuće zdravstvene skrbi. Zbog toga može doći i do pojave raznih bihevioralnih problema kao što je npr. agresija pa bi se vlasnici trebali raspitati o porijeklu štenaca.

Zapanjujuća je činjenica kako je nelegalna trgovina postala isplativija od krijumčarenja droge i cigareta, stoga stručnjaci savjetuju kupcima da dobro razmisle o kupnji neke druge pasmine ili kupnji kod provjerenog uzgajivača, koji je član Kinološkog saveza.