Naslovnicaa Okoliš Uskoro bi i Slovenija mogla zabraniti automobile na dizel i benzin

Uskoro bi i Slovenija mogla zabraniti automobile na dizel i benzin

Nadamo se da će sličan zakon uskoro zaživjeti i kod nas

Podijeli

Sve je jasnije kako električni automobili nisu samo još jedan prolazni modni trend. Danas naime predstavljaju gotovo neizostavan dio strategije svakog proizvođača automobila, kojom isti ujedno prate zahtjeve glede smanjenja ispusta CO2 u okoliš. Svaki prodani eklektični automobil na ovaj način smanjuje ispust CO2 cjelokupne prodajne flote svakog pojedinog proizvođača, a električni automobil istovremeno postaje i središnji dio strategije država koje su dužne pratiti direktive Europske unije glede snižavanja razine stakleničkih plinova.

Da je navedena problematika ozbiljno sagledana i od strane naših susjeda Slovenaca, dokazuje i činjenica da je njihova vlada na današnjoj sjednici potvrdila strategiju o alternativnim gorivima u prometnome sektoru, a koja među ostalim najavljuje zabranu prve registracije automobila s unutrašnjim sagorijevanjem na benzin ili dizel u Sloveniji nakon 2030. godine. Osim toga, dozvoljena granica ispusta CO2 kod novih automobila iznositi će 50 grama na prijeđeni kilometar.

Slovenska je vlada objavila na svom Twitter profilu da će do 2030. godine među osobnim automobilima biti najmanje 17 posto električnih vozila, odnosno hibrida, što označava ukupno 200 000 vozila. Prošle je godine u Sloveniji bilo 227 punionica za električna vozila, a prema najavama slovenske vlade, 2020. godine država će ih trebati 1200, 2025. 7000, dok će do 2030. godine u Sloveniji postojati potreba za ukupno 22.300 punionica.