Naslovnicaa Aktualno Sud štrajk Croatia Airlinesa proglasio nezakonitim, istodobno za petak najavljen štrajk pilota...

Sud štrajk Croatia Airlinesa proglasio nezakonitim, istodobno za petak najavljen štrajk pilota Ryanaira

52
Podijeli

Točno u podne konačna odluka je pala, Županijski sud u Zagrebu presudom zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka zaposlenika Croatia Airlins najavljenog za 8. kolovoza.
Županijski sud u Zagrebu proglasio je najavljeni štrajk zaposlenika Croatia Airlinesa nezakonitim, uz glavno obrazloženje kako (tuženik) sindikat ORCA nije u dobroj vjeri pregovarao s drugom stranom te da nastali spor ne želi riješiti mirnim putem. U daljnjem obrazloženju navode da je sindikat tijekom pregovora, nakon odbijanja njihovog prijedloga Kolektivnog ugovora, odustao zbog čega Sud zaključuje da nije bilo stvarne namjere u pregovaranju radi sklapanja Kolektivnog ugovora, jer bi u suprotnome sindikat nastavio pregovore…. Iz sindikata ORCA još su ranije najavili da će se u slučaju zabrane obratiti Vrhovnom sudu.
Istodobno, zbog štrajka pilota najvećeg europskog niskobudžetnog avioprijevoznika Ryanaira najavljenog za petak 10. kolovoza u Njemačkoj, otkazano je 250 njemačkih letova, među kojima i 12 letova iz Hrvatske i prema Hrvatskoj, što izravno pogađa 2200 turista.
Naime, u petak bi u Zračne luke Pula i Zadar trebalo sletjeti i iz istih luka poletjeti 12 Ryanairovih zrakoplova. Vjerojatno će biti još otkazanih letova iz Hrvatske, budući je Sindikat njemačkih pilota Vereinigung Cockpit (VC) najavio otkazivanje svih njemačkih letova.
Sindikat je u srijedu priopćio da će se njemački piloti Ryanaira pridružiti kolegama iz Irske, Švedske i Belgije i održati jednodnevni štrajk koji bi trebao početi u petak u tri sata ujutro te će se odnositi na sve letove iz njemačkih gradova, kao i one u Njemačku. Sukladno tome, uz već otkazanih 146 irskih, švedskih i belgijskih letova, bit će otkazano i 250 njemačkih, ukupno 396 letova.

Komentari