Stižu nam zrakoplovi bez prozora?

Riječ je o novoj vrsti zrakoplova u kojima se da bi bili efikasniji miču pravi prozori s pogledom izvan zrakoplova i zamjenjuju s virtualnim prozorima

83

Konstantne inovacije u tehnologiji jednostavno ne možemo pratiti, ali kada smo pročitali ovu vijest jednostavno smo ju morali s vama podijeliti. Zrakoplovi bez prozora, da dobro ste čuli!

Riječ je o novoj vrsti zrakoplova u kojima se da bi bili efikasniji miču pravi prozori s pogledom izvan zrakoplova i zamjenjuju s virtualnim prozorima. Emirates, zračni prijevoznik iz Dubajia prva je kompanija koja je najavila ovu promjenu na svom zrakoplovu Boeing 777-300ER u predjelu zrakoplova za 1. klasu putnika.

Što su to virtualni prozori?
Prozori u zrakoplovu zamijenjeni su virtualnim prozorima. Ideja je da zapravo umjesto pogleda prema malom otvoru koji vam pruža pogled samo na dio onoga što želite vidjeti dobijete veću površinu virtualnog prozora, koji će vam omogućiti skoro pa pogled s 360 stupnjeva u vanjski svijet. Virtualni prozori projektirat će snimke vanjskih fiber-optic kamera postavljenih na zrakoplovu.

Zamjenski, virtualni prozori povećat će sigurnost cijelog zrakoplova uklanjajući tako njegove najslabije dijelove, prozore. Uklanjanjem pravih prozora i njihove zaštite konstrukcije uštedit će se čak 50% na težini zrakoplova. Nadalje, 50% lakši zrakoplov trošit će i manje goriva što će smanjiti zagađenje okoliša, a kruna svega bit će također i velika ušteda novaca.

… a što je sa sigurnosti?
Druga strana ove zanimljive priče svakako je problem sigurnosti koji se javlja smanjivanjem prozora koji su također jedan od mogućnosti sigurnosnog i hitnog izlaska iz zrakoplova u slučaju nezgode. Piloti i ostatak osoblja trebali bi biti zaista vrlo efikasni pri pronalaženju, signalizaciji i upućivanju na sigurnosni izlaz koji je dostupan u tom trenutku.

Zrakoplovi bez prozora su budućnost no svakako ne treba izostaviti sve probleme koji se mogu javiti s novom tehnologijom poput smanjenih mogućnosti izlaska prilikom nezgoda. Za sada, u bližoj budućnosti će se prema pretpostavkama virtualni prozori postavljati samo na dijelu zrakoplova u kojemu putuju putnici 1. klase.

Komentari