Slovenski kirurzi rekonstruirali amputirani nos uzgojen na podlaktici pacijentice

77
Foto: UKC Ljubljana

Slovenski kirurzi izveli su potpunu rekonstrukciju nosa pacijentici kojoj je taj organ u cjelosti imputiran zbog invazivnog raka kože. U rekonstrukciji su se služili tkivom pacijentice i 3D modelom, implantiravši ga najprije na njezinoj podlaktici, a potom su ga presadili na lice.

Potpuna rekonstrukcija nosa, prva takve vrste u svijetu, odvijala se u dvije faze, a obje su operacije zajedno trajale osam sati, rekli su u utorak na konferenciji za novinare predstojnik klinike za plastičnu i estetsku kirurgiju ljubljanskog Sveučilišnog centra (UKC) Uroš Ahčan i Vojko Didanovič, maksilofacijalni i oralni kirurg koji su vodili tim.

Liječnici su izveli trodimenzionalno skeniranje i tiskanje modela oštećenja pacijentičina lica i strukture nosa. Na osnovi 3D modela vezivno tkivo i kožu iz podlaktice pacijentice modelirali su u nos na njezinoj podlaktici. “Uzgojeni” nos ondje je ostao 30 dana dok se nije primio i postao prokrvljen i povezan živcima.

U zadnjoj fazi takav je „oživljeni“ model nosa iz njezina tkiva pažljivo presađen na lice.

Rekonstrukcija nosa nakon potpune amputacije jedan je od najzahtjevnijih rekonstrukcijskih zahvata. Pri takvoj operaciji treba razmišljati višedimenzionalno, osigurati čvrstoću kosti i mekih tkiva, kožu u kojoj djeluju živci, ali i pobrinuti se da rezultat bude trajan i da se osigura dobra funkcija i lijep estetski dojam, kazao je dr. Ahčan na susretu s novinarima. “Glavna prednost ovog inovativnog pristupa jest ta što je nos napravljen iz vlastitog tkiva zbog čega je rehabilitacija kraća“, kazao je Ahčan.

 

Komentari