Naslovnicaa Znanost&Tech Tehnologija Pogled u blisku budućnost – naprava koja stvara vodu iz zraka

Pogled u blisku budućnost – naprava koja stvara vodu iz zraka

S ponosom na dosad postignuto znanstvenici ipak smatraju kako postoji mnogo prostora za rad i usavršavanje trenutnog koncepta

40
Podijeli

Možete li zamisliti da otvorite slavinu i iz nje više ne izlazi voda? Bliska budućnost donosi nam probleme poput nestašice vode. Znanstvenici su odlučili proaktivno reagirati i pokušati iz drugih izvora dobiti pitku vodu pa čak iako se radi o pustinji. Uspjeli su kreirati napravu koja uz pomoć svjetlosti stvara vodu iz zraka, puno praktičnije nego njene prijašnje verzije.

Trenutna naprava omogućuje proizvodnju litre vode iz zraka. Osmišljena je na američkom sveučilištu MIT-u, a koristi posebnu kombinaciju organskog i metalnog materijala (MOF), što je proizvod kalifornijskog sveučilišta Berkeley.

S ponosom na dosad postignuto znanstvenici ipak smatraju kako postoji mnogo prostora za rad i usavršavanje trenutnog koncepta. Trenutno MOF apsorbira do 20% svoje težine, ali doradom i novim istraživanjima mogao bi dosegnuti i do 40%.

Usporedimo samo činjenicu kako bi za dnevno preživljavanje potrebita jedna limenka vode, a ovom napravom bi se toliko tekućine bez problema moglo proizvesti za sat vremena.

Komentari