Otkrili smo zemlju čarobnih uličica, šarenih lampica i velikih poslovnih prilika: Neispričana bajka ulica Tallinna

  U grad Tallinn zaputili smo se kako bi prisustvovali najznačajnijem europskom događaju za male i srednje poduzetnike u Europi, a ono što smo otkrili, ostavilo nas je bez daha!

  Podijeli

  Oduvijek ste željeli pronaći savršeno mjesto koje je spoj neispričanih priča bogate povijesti, kulture, gastronomskih užitaka, egzotično, a istovremeno magično mjesto sa suvremenim shopping centrima, bogatim noćnim životom, ali i razvijenim biznis okruženjem? Čini se kako smo nedavno otkrili destinaciju koja u potpunosti odgovara navedenom opisu!

  U grad Tallinn zaputili smo se kako bi prisustvovali najznačajnijem europskom događaju za male i srednje poduzetnike u Europi – The SME Assembly, velikom europskom natjecanju Ideas from Europe te glamuroznoj dodjeli nagrada European Enterprise Promotion Awards.

  Iako nas je nakon odlaska iz Rijeke koja je baš tih dana bila grijana poluproljetnim temperaturama dočekao gotovo temperaturni šok od minus 5-6 Celzijevih stupnjeva, ali i za nas prve pahulje ovogodišnjeg snijega, baš te pahulje, dale su posebnu čar ovom gradu srednjevjekovnog stila, a nas odveli u pravu malu božićnu bajku prijestolnicom Estonije.

  Vrlo skoro smo otkrili jedan od najmagičnijih božićnih sajmova ikada, lociranog na the Tallinn Town Hall Squareu kojeg je obasjalo, ni više ni manje nego 40.000 lampica i preko 600 božićnih zvijezda. Na ovom je sajmu moguće pronaći baš sve, od tradicionalnih estonskih kolača pa do unikatnih umjetničkih dijela i rukotvorina.

  I baš kad smo pomislili da je božićni sajam nešto najljepše što smo vidjeli u Tallinnu, otkrili smo čarobne uličice sa arhitekturom koja nas je pomalo podsjećala na arhitekturu iz bajki.

  Na nekoliko sati vratili smo se i u Srednji vijek i u autentičnom srednjevjekovnom ambijentu i uz tradicionalnu poslugu te uz plamen svijeća kušali tradicionalnu estonsku hranu.

  Moramo priznati da nas je iznenadio pomalo neobičan spoj okusa, slatkog, slanog i gorkog, kombinacija u mediteranskoj kuhinji nespojivih namirnica te otkriće ponekog za nas potpuno novog okusa i namirnice. No sve u svemu, bilo je to jedno novo, ali vrlo zanimljivo putovanje u prošlost za osjetila.

  No ono zbog čega nas je put naveo baš u Estoniju, ovogodišnju predsjedateljicu Vijeća EU-a, bile su poslovne prilike i izazovi, a nedugo nakon posjeta Tallinnu shvatili smo da u ovome gradu takvih izazova ne nedostaje. U posljednjih nekoliko godina, Estonija je tako zaslužila titulu hotspota za startup poduzeća, a prozvana je i „Silikonskom dolinom za Baltičke zemlje“. Naime, prema najnovijem izvješću World Economic Foruma (WEF), Estonija je proglašena naj-poduzetničkom zemljom Europe.

  Estoniju danas krasi i brand e-Estonija, a sve zbog snažnog prelaska na digitalizaciju gotovo u svim sektorima privrede. Tako se danas u Estoniji provodi e-glasovanje, e-biznis, e-banking, kupuju se e-karte, provodi se e-školstvo, i sl.

  A mi još samo imamo za dodati na sve to: e-da nam se uskoro vratiti u tu pomalo bajkovitu zemlju čarobnih povijesnih uličica, šarenih lampica i poslovnih prilika kojih bi se mogle posramiti i mnogo veće zemlje!