Muke po HŽ-u! Ako vlak kasni više od sat vremena, imate pravo na povrat novca!

68

Prijedlog Europske uredbe o pravima putnika u željezničkom prometu nije najradosnija  vijest za HŽ.
Naime prema prijedlogu Europske uredbe HŽ će putnicima morati vratiti polovicu cijene karte ako im vlak kasni više od 60 minuta. Za kašnjenje od 90 do 120 minuta vraćalo bi se 75 posto karte, a za kašnjenje dulje od dva sata – cijeli iznos, prenosi portal Vijesti.hr.

HŽ  bi ova uredba financijski mogla baciti na koljena, jer su rekorderi u kašnjenju. Zapravo je vijest kada HŽ-ov vlak stigne na vrijeme. U 2018. je  više od 60 minuta kasnilo 939 HŽ-ovih vlakova. Iako je riječ o  manje od 1 posto željezničkog prometa, da je ova mjera već na snazi, u postocima jest zanemarivo, no HŽ bi prema prijedlogu Europske uredbe, moglo stajati milijunske iznose.

Ova odredba bi trebala preciznije definirati kako će izgledati prava putnika i samim tim će se onemogućiti u dobroj mjeri poduzećima da manipuliraju, da dokidaju ta prava” pojasnila je za Vijesti.hr Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu koja je i sudjelovala u pisanju nove Europske uredbe.

Prema uredbi, prijevoznik bi trebao nadoknaditi i troškove, ako se zbog kašnjenja propusti sljedeći vlak do krajnje destinacije, a donosi i veća prava osobama s invaliditetom. O njoj će još pregovarati Europski parlament, Komisija i Europsko vijeće.

Komentari