Naslovnicaa Aktualno Medna školska godina – svaki prvašić dobit će svoju teglicu pčelinjeg “zlata”

Medna školska godina – svaki prvašić dobit će svoju teglicu pčelinjeg “zlata”

48
Podijeli

Prvašićima će ova školska godina biti “medna”, učit će o važnosti konzumiranja meda, a u prosincu svako bi dijete trebalo dobiti staklenku domaćeg meda.
Namjera je podići svijest djece od rane dobi o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda i ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.
Uporaba jedinstvene nacionalne staklenke za med i pčelinje proizvode dovodi do prepoznatljivosti i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. Namjera je promovirati med lokalnih proizvođača, med s hrvatskih pčelinjaka, čime im se daje primjeren značaj kao i doprinos zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe.

Školski dan meda na dan sv. Amrozija
Ovaj Progrma školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka u javnoj je raspravi do sredine kolovoza, a uvelike že pomoći, ističu iz Ministarstva poljoprivrede, stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Za njegovu provedbu osigurat će se 2 milijuna kuna, od čega 1,2 milijuna kuna za mjeru “Školski medni dan”, a 800 tisuća kuna za mjeru “Promocija meda hrvatskih pčelinjaka”.
Školski medni dan bit će 7. prosinca, na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Učenicima prvih razreda osnovnih škola dijelit će se med domaćih proizvođač zapakiran u “nacionalnu staklenku za med” od 370 mililitara s oznakom proizvođača i zaštićenom oznakom “Med hrvatskih pčelinjaka”. Hrvatska poljoprivredna agencija informirat će učenike i roditelje o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda. Organizirat će se i “Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka”, na kojemće se ukazivati na značaj provedbe ovoga programa. Usto, škole će u suradnji sa pčelarskim udrugama i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom organizirati edukativna događanja na kojima će učenicima predstaviti važnost pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji. Podijelit će im i edukativne slikovnice kao osnove za upoznavanje pčelarstva.

Komentari