MATE RIMAC: Najbolja stvar koju sam napravio za svijet je to što sam prestao jesti meso!

2264
Mate Rimac (Foto: Wikipedia)

Mate Rimac hrvatski je inovator, poduzetnik te osnivač i direktor tvrtki Rimac Automobili i jedna od osoba koju mnogi u Hrvatskoj smatraju uzorom. O njegovom poslovnom životu znamo mnogo, no ono što je javnosti možda manje poznato je to da Rimac vodi drukčiji stil života od većine drugih – on je vegan.

Video u kojem Mate Rimac govori o tome da je protiv klanja životinja i zašto je bolje ne jesti meso, snimljen je povodom 3. Međunarodnog prosvjeda za zatvaranje svih klaonica.

“Ovo je tema koja mnoge živcira kada se pokrene i oko koje se vode polemike. Ne želim nametati svoje stavove, ali volim iznijeti neke činjenice da potaknu na razmišljanje”, kaže Rimac u uvodnoj objavi.

„Ja sam prestao jesti meso čisto zbog brojeva. Čista činjenica da godišnje ubijemo 150 milijardi životinja, da proizvodnja mesa ima više CO2 i štetnih emsija plinova nego sav transport zajedno – svi automobili, avioni, brodovi, kamioni, motocikli zajedno na svijetu proizvode manje emisije štetnih plinova od prioizvodnje mesa“, kaže Rimac.

Rimac, koji proizvodi električne automobile, sam kaže da je za smanjenje šetenih emisija plinova puno važnije da smanjimo unos mesa, nego što je važno da vozimo primjerice električni automobil.

„Koliko se milijardi laži, političkih rasprava ulaže u to da se emisije štetnih plinova automobila smanje sa 150 grama CO2 po kilometru smanje na 90 grama po kilometru… Nevjerojatno koliko se truda, kapitala i znanja ulaže u to, a da ljudi ne znaju da samom malom gestom smanjenjem unosa mesa, da male količine mogu napraviti puno, puno veću razliku“, istaknuo je u svom videu.

Čovjek koji se hrani biljnom ishranom treba 18 puta manju zemljanu površinu od čovjeka koji jede meso, ističe Rimac i upozorava da 150 milijardi životinja godišnje umire, 150 miljardi živih bića koja odrastaju u užasnim uvjetima, i na kraju nam se to vraća u bolestima.

„Kako možemo računati da će to biti održivo u tisućama i tisućama generacija tih životinja koje ne žive na način u kojem su se razvile da žive? Meso koje je potrebno za jedan burger nepovratno uništi 3 tisuće litara vode – to je dovoljno da se dva mjeseca tuširate. Ima toliko negativnih efekata konzumacije i proizvodnje mesa, i onih neizravnih kao što su mlijeko, jaja…“, kaže Rimac.

Našalio se na svoj račun i rekao da ni on nije mogao bez mesa, nekad ga je jeo triput dnevno jer je rodom iz Livna gdje se količina sreće mjeri količinom janjaca koji se okrenu tu noć, ali ističe da je ipak donio tu odluku zbog koje se osjeća bolje i za koju tvrdi da je najbolja stvar koju je napravio.

Podsjetio je da su Einstein i Tesla bili vegetarijanci, te da je Einstein rekao da je najveća promjena koju možete napraviti za svijet smanjiti količinu unosa mesa, a on smatra isto.

„Nije to čak ni vožnja električnog automobila – puno veću stvar ćete napraviti ako jedan dan u tjednu ne pojedete tu šniclu. Pozivam vas da malo proguglate, znanje je dostupno, da se činjenice malo pogledaju i donesite odluku sami za sebe“, zaključuje Rimac u svom videu.

“Oslobođenje životinja”, prosvjed koji je svojim videom podržao Rimac, treći put poziva sve na Međunarodni prosvjed za zatvaranje svih klaonica (International March to close all slaughterhouses). U povodu toga najavljuju koncert grupe “Žen” i Darka Rundeka s onima iz ekipe koji ne jedu životinje, u subotu, 26. svibnja, u 11 sati na Trgu Josipa Jurja Strossmayera.

Organizatori kažu da se radi o jednodnevnom događaju usmjerenom na ukinuće životinjskog holokausta i ropstva na sve tri razine te promociju veganstva kao načina života koji teži isključiti sve oblike okrutnosti i iskorištavanja životinja.

Cilj ovog prosvjeda je osvijestiti građane o nepotrebnom i moralno neprihvatljivom svakodnevnom stradavanju i patnji milijardi porobljenih životinja, ukazati na iznimnu okrutnost industrije smrti te upozoriti na osobito štetne zdravstvene i ekološke posljedice rastuće industrijske proizvodnje i konzumacije mesnih i mliječnih proizvoda.

Zagrebački prosvjed za zatvaranje svih klaonica i preusmjeravanje na druge vrste poduzetništva pridružuje se međunarodnim marševima za zatvaranje svih klaonica koji su započeli 2007. godine prosvjedom u Parizu te se od tada svake godine održavaju na svim kontinentima s podrškom koja je sve masovnija u sve brojnijim državama: Francuskoj, SAD-u, Australiji, Turskoj, Belgiji, Kanadi, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Izraelu, Brazilu, Švicarskoj, a pridružila im se i Hrvatska.

Mate Rimac povodom prosvjeda za zatvaranje svih klaonica

3. MEĐUNARODNI PROSVJED ZA ZATVARANJE SVIH KLAONICASubota, 26. 5. 2018. u 11 satiTrg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb"Ja sam prestao jesti meso prvenstveno zbog brojeva ( …150 milijardi životinja godišnje, emisije štetnih plinova, 18x manje zemljane površine, … 1 burger 3000 litara vode = 2 mjeseca tuširanja) …prestao sam jesti meso i mislim da je to jedna od najboljih stvari koje sam napravio. Pozivam vas da pogledate činjenice i donesete odluku sami za sebe."- Mate RimacFejs događaj:https://www.facebook.com/events/391726344609176/—————-Pokrenuta je i indiegogo kampanja za prikupljanje novaca kako bi se pokrili troškovi organizacije ovog događaja:– pozornica– razglas– struja i dovlačenje kabla– Zagreb Inspekt d.o.o. za mjerenje buke– veliki plakati po Zagrebu– štandovi za klopu i sokoveSve ono što organizatori eventualno ne uspiju skupiti, platit će iz svog džepa jer im je stalo da događaj iz godine u godinu bude što bolje organiziran pa zato mole da im pomognete svojom donacijom.Donaciju možete uplatiti ovdje na žiro račun:https://www.indiegogo.com/projects/international-march-to-close-all-slaughterhouses-love-vegan#/..

Objavljuje Oslobođenje životinja / Animal Liberation u 11. svibnja 2018

Komentari