KAŽNJENI: Samsung i Apple namjerno kvarili mobitele

Bilo je i vrijeme! Svi imamo slična iskustva s razlogom – varaju nas, mi to znamo i ništa im ne možemo

93

Bliska nam Italija tako je prošli tjedan kaznila multinacionalne kompanije Apple i Samsung s pojedinačno pet milijuna eura zbog namjernog usporavanja uređaja nakon preuzimanja novog operativnog sistema. Takav način varanja poticao je korisnike na kupovinu novih uređaja.

Hrvatska zastupnica Biljana Borzan koja djeluje u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta poslal je zamolbu Europskoj komisiji za hitnu zabranu programiranog kvarenja na razini cijele Europske unije.

„Puno nas je doživjelo da nam uređaj “crkne “odmah po isteku jamstva, a modeli naših roditelja još uvijek rade. Čak 92 posto građana Francuske smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da traće kraju, odnosno da se pokvare odmah nakon isteka jamstva. Studije su pokazale da su perilice za rublje programirane na određeni broj okretaja, televizori na nekoliko tisuća radnih sati, a printeri na ispis određenog broja stranica. Nakon toga se pokvare, a rezervnih dijelova nema pa smo primorani kupiti novi aparat“ – kazala je Borzan, a prenosi Poslovni dnevnik.

U Francuskoj je zakonom zabranjeno programirano kvarenje, u Austriji postoji oznaka koja upućuje na električne uređaje koji dulje traju, a u Švedskoj se daju porezne olakšice potrošačima koji uređaju moraju odnijeti na popravak.