Naslovnicaa Okoliš Energy Observer – brod koji se sam puni, krenuo na šestogodišnje putovanje...

Energy Observer – brod koji se sam puni, krenuo na šestogodišnje putovanje oko svijeta

Na svom putu, brod će posjetiti 50 zemalja i imati 101 postaju, a cilj projekta upoznati je inovativne ljude diljem planeta

Podijeli

Brod koji sam sebe snabdijeva energijom, iz Pariza je svečano započeo svoje šestogodišnje putovanje oko svijeta, a njegovi konstruktori nadaju se da bi ovo mogao biti prototip budućih plovila koja bi se snabdijevala energijom iz okoliša, bez posljedica i šteta po prirodu.

Brod imena Energy Observer koristi solarne panele, turbine na vjetar i sistem ćelija za elektro-napajanje, kao i inovativnu tehnologiju proizvodnje vodika elektrolizom iz morske vode, bez prisutnosti ugljika. Ovaj brod, pomalo futurističkog izgleda, dugačak 30,5 metara, za svoj pogon kroz dan koristi energije sunca i vjetra, a noću iz rezervoara troši vodik proizveden iz morske vode.

Zanimljivo je napomenuti da je Energy Observer projektiran još 1983. godine, a u prošlosti je bio namijenjen utrci u regatama jedrilica. U projekt kakav je danas, zajedničkim su ga snagama pretvorili kapetani Frederik Dairel i Victorian Erisar i Francuski istraživački institut.

Energy Observer, koji je konstruktore stajao pet milijuna eura, na svom šestogodišnjem putovanju trebao bi posjetiti 50 zemalja te imati ukupno 101 postaju. Misija tima koji plovi Energy Observerom je upoznati inovativne ljude koji oblikuju čistiju budućnost diljem planeta te ujedno na taj način dokazati da je čistiji i zeleniji svijet itekako moguć.

Foto: FB Energy Observer