Naslovnicaa Znanost&Tech Doc. dr. sc. Sven Maričić, pionir 3D printa, dobitnik je godišnje državne...

Doc. dr. sc. Sven Maričić, pionir 3D printa, dobitnik je godišnje državne nagrade za znanost

52
Podijeli

Doc. dr. sc.Sven Maričić, profesor i pomoćnik rektora pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, dobitnik je godišnje državne nagrade za znanost za 2017. godinu, za popularizaciju i promidžbu u području tehničkih znanosti, a posebno u području primjene aditivnih tehnologija u biomedicini. Na Sveučilištu u Puli radi dvije godine, gdje rukovodi Znanstveno – istraživačkim institutom Visio koji se bavi 3D printom. Doc.dr.sc.Sven Maričić dolazi iz Rijeke gdje predaje na Medicinskom fakultetu te rukovodi Centrom za biomodeliranje i inovacije u medicini. Doc.dr.sc.Sven Maričić pionir je u ovom dijelu Europe u području 3D printa, prvi je u Hrvatskoj počeo primjenjivati 3D tehnologiju u kirurgiji.

U 2017. vodio je projekt izrade prvog hrvatskog 3D printanog mikroskopa koji je rezultirao izborom za najbolji startup projekt u 2017. godini u kategoriji socijalnih inovacija. Bio je komentor startup projekta “Braille Riddles” koji je osvojio inovacijsku nagradu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore za najbolji startup u 2017. godini. Docent Maričić bio je jedan od voditelja izrade prve hrvatske 3D printane slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu. Objavio je više znanstvenih publikacija i sudjelovao u 20 radijskih i televizijskih emisija vezanih uz popularizaciju znanosti, čime je dao izniman i prepoznatljiv doprinos razvoju, unapređenju i popularizaciji znanosti“, navodi se obrazloženju.

Ovaj uspješni mladi znanstvenik 2015.godine dobio je i godišnju nagradu Primorsko-goranske županije.

“Ova nagrada potvrda je Vašeg iznimnog doprinosa popularizaciji znanosti te velikih postignuća u znanstvenim inovacijama. Vaš pionirski poduhvat u razvoju i primjeni 3D tehnologije u biomedicini, svrstao je Hrvatsku u elitni klub visoko razvijenih zemalja koje tu tehnologiju uspješno primjenjuju. Siguran sam da će Vaša stručnost, svestranost i inovativnost, prepoznata i izvan granica Hrvatske, rezultirati  novim znanstvenim iskoracima, te biti poticaj i drugim mladim ljudima u pomicanju granica mogućeg”, naveo je u čestitki doc.dr.sc.Svenu Maričiću primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
Doc.dr.sc.Sven Maričić je pionit u ovom dijelu Europe u području 3D printa, drži i predavanja kojima popularizira znanost.

Komentari