Doc. dr. sc. Sven Maričić, pionir 3D printa, dobitnik je godišnje državne nagrade za znanost

70

Doc. dr. sc.Sven Maričić, profesor i pomoćnik rektora pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, dobitnik je godišnje državne nagrade za znanost za 2017. godinu, za popularizaciju i promidžbu u području tehničkih znanosti, a posebno u području primjene aditivnih tehnologija u biomedicini. Na Sveučilištu u Puli radi dvije godine, gdje rukovodi Znanstveno – istraživačkim institutom Visio koji se bavi 3D printom. Doc.dr.sc.Sven Maričić dolazi iz Rijeke gdje predaje na Medicinskom fakultetu te rukovodi Centrom za biomodeliranje i inovacije u medicini. Doc.dr.sc.Sven Maričić pionir je u ovom dijelu Europe u području 3D printa, prvi je u Hrvatskoj počeo primjenjivati 3D tehnologiju u kirurgiji.

U 2017. vodio je projekt izrade prvog hrvatskog 3D printanog mikroskopa koji je rezultirao izborom za najbolji startup projekt u 2017. godini u kategoriji socijalnih inovacija. Bio je komentor startup projekta “Braille Riddles” koji je osvojio inovacijsku nagradu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore za najbolji startup u 2017. godini. Docent Maričić bio je jedan od voditelja izrade prve hrvatske 3D printane slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu. Objavio je više znanstvenih publikacija i sudjelovao u 20 radijskih i televizijskih emisija vezanih uz popularizaciju znanosti, čime je dao izniman i prepoznatljiv doprinos razvoju, unapređenju i popularizaciji znanosti“, navodi se obrazloženju.

Ovaj uspješni mladi znanstvenik 2015.godine dobio je i godišnju nagradu Primorsko-goranske županije.

“Ova nagrada potvrda je Vašeg iznimnog doprinosa popularizaciji znanosti te velikih postignuća u znanstvenim inovacijama. Vaš pionirski poduhvat u razvoju i primjeni 3D tehnologije u biomedicini, svrstao je Hrvatsku u elitni klub visoko razvijenih zemalja koje tu tehnologiju uspješno primjenjuju. Siguran sam da će Vaša stručnost, svestranost i inovativnost, prepoznata i izvan granica Hrvatske, rezultirati  novim znanstvenim iskoracima, te biti poticaj i drugim mladim ljudima u pomicanju granica mogućeg”, naveo je u čestitki doc.dr.sc.Svenu Maričiću primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
Doc.dr.sc.Sven Maričić je pionit u ovom dijelu Europe u području 3D printa, drži i predavanja kojima popularizira znanost.

Komentari