Naslovnicaa Događanja Svečano obilježavanje Svjetskog dana glasa – Muzej Mimara

Svečano obilježavanje Svjetskog dana glasa – Muzej Mimara

Promjena boje glasa jedan je od najranijih simptoma karcinoma grla - glasnica. Svake se godine u Hrvatskoj otkrije preko 300 bolesnika s karcinom grla – glasnica

70
Podijeli

Obilježavanje Svjetskog dana glasa održat će se u ponedjeljak, 16. 4. 2018. uz znanstveno-umjetnički program u Muzeju Mimara s početkom u 17h. Taj dan širom svijeta slave i obilježavaju otorinolaringolozi, fonijatri i svi drugi koji se bave fenomenom ljudskog glasa. Svjetski dan glasa značajan je svim glasovnim profesionalcima poput dramskih i glazbenih umjetnika, medijskih djelatnika, i svih ostalih kojima je upravo glas najvažniji alat.

„Skrivena poruka glasa“, moderna tehnologija u službi medicine i umjetnosti.

Glas čujemo i on nas upozorava, ali tek upotrebom suvremene dijagnostičke opreme možemo spoznati što se s glasnicama zapravo zbiva, te kakvu nam one poruku šalju promjenom visine, boje i tona kaže prof. dr. sc. Santa Večerina Volić, otorinolaringolog, fonijatar.  Kao što i akademska slikarica Nada Žiljak na svojim platnima ostavlja intenzivne tonalitete, međutim tek upotrebom suvremene tehnologije, infrared kamere, vidimo pravu umjetničku poruku „skrivenu“ duboko u slici.

Promjena boje glasa jedan je od najranijih simptoma karcinoma grla – glasnica. Svake se godine u Hrvatskoj otkrije preko 300 bolesnika s karcinom grla – glasnica. Većina njih dolazi u poodmaklim fazama bolesti iako im njihov „promukli glas“ mjesecima poručuje da se nešto s glasnicama zbiva ističe dr. sc. Krešimir Gršić, otorinolaringolog i predsjednik Zagrebačke lige protiv raka.

Komentari