Povodom Dana planeta Zemlje u Art-kino stiže Eko revija

43

Od petka, 20. travnja u Art-kinu će se prikazivati tri filma u sklopu Eko revije, kojom se obilježava Dan planeta Zemlje i upućuje na važne ekološke i društvene probleme. Poseban naglasak na ekološka pitanja stavlja „Ovo mijenja sve“, nastao po bestselleru Naomi Klein te „Između neba i leda“, koji je smješten na (više ne toliko) ledenu Antarktiku, dok „Moje stvari“ postavlja pitanje koliko su nam materijalne stvari zapravo potrebne.

Ovo mijenja sve (This Changes Everything)

„Ovo mijenja sve“ film je koji je nastajao tijekom 211 dana snimanja, u četiri godine na pet kontinenata i predstavlja jedan epski pokušaj da se u drugačijem svjetlu prikažu golemi dosezi klimatskih promjena. Nastao prema međunarodnom publicističkom bestselleru Naomi Klein „This Changes Everything“, ovaj film donosi sedam snažnih prikaza zajednica s prve crte, od Powder River Basina u Montani do naftnih polja u Alberti, od obale južne Indije do Pekinga i dalje. Hoće li ovaj film sve promijeniti? Naravno da ne. Ali vi biste mogli, ako se odazovete njegovu pozivu na djelovanje.

Između neba i leda

Luc Jacquet je filmom „Između neba i leda“ otkrio nevjerojatan novi način istraživanja klimatskih promjena. U središtu je njegova filma Claude Lorius, 82-godišnji francuski glaciolog koji je prije više od pedeset godina prvi put posjetio Antarktiku. Cijenjen je i stručan znanstvenik, najpoznatiji po proučavanju paleoatmosfere u ledenim jezgrama. U filmu otkriva tajne prošlosti analizirajući različite razine leda, nešto poput geologije smrznute vode. Jacquet mu se pridružuje na tom najjužnijem dijelu planeta kako bi doživio i zabilježio njegovu ljepotu, ali i golem utjecaj klimatskih promjena tijekom desetljeća.

Moje stvari

Dvadesetčetverogodišnji Petri u filmu „Moje stvari“ odlučuje sprovesti radikalan eksperiment. Nesretan je i osjeća da ga guše materijalne stvari koje je nakupio u stanu, pa ih pakira i seli u podrum, a sam počinje živjeti prema skromnom no strogom samonametnutom pravilu: smije vratiti samo jednu stvar dnevno i ne smije kupiti ništa novo. Hoćemo li odustajanjem od potrošačkom društva ujedno odustati i od društvenog života. Možemo li imati prijatelje ako nemamo mobitel? Hoće li ostatak svijeta uopće prihvatiti takav projekt? Odvažan film, koji pogađa ravno u srž ekspanzije konzumerizma 2000-ih u profinjenoj (finskoj) kombinaciji ozbiljnosti i humora.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati ili ih kupiti online putem stranice ulaznice.hr.