Podijeli

Tribina je održana za sve žene koje su preboljele ili su u fazi liječenja raka dojke, a u sklopu nje napravljeno je anonimno i prvo veliko terensko istraživanje o iskustvima i percepcijama oboljelih od raka dojke.

“Smatramo da ćemo na velikim brojkama i uzorcima prikupljenima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, dobiti doista kvalitetne pokazatelje koji će prikazati pravu sliku stanja sadašnjeg stanja i postupka dijagnostike i liječenja karcinoma dojke, a jednako tako mislimo da ćemo otkriti ono što je u zdravstvenoj praksi dobro.” – izjavila je Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge SVe za NJU.

DSC_0245

Rezultati istraživanja, koje će se još provoditi u Splitu i Osijeku te putem online upitnika, dati će kvalitetniji uvid u stvarno stanje i dobre prakse te ukazati na potrebe za poboljšanjima unutar zdravstvenog sustava.

“Krenuli smo od raka dojke zato što je to najčešći karcinom u Hrvatskoj. Nažalost, smrtnost ne pada, unatoč tome što imamo od dostupne doista vrhunske lijekove. Ali nažalost rezultati to ne pokazuju. Sjajni liječnici, sjajno sve, ali smrtnost ne pada.” – objašnjava Vukota.

DSC_0236

Cilj projekta je unaprijediti i standardizirati procese dijagnosticiranja i liječenja raka dojke.

Što se tiče općenito statistike, Ljiljana Vukota nadodaje: “Na razini Hrvatske preko 2 600 žena oboli, a preko 1000 umre. Dakle, ti su podaci poražavajući sa stajališta smrtnosti jer uz sve ovo što imamo, za očekivati je da smrtnost pada, a to se zapravo ne događa. Ne ide na bolje.”

Oko sredine travnja očekuje se gotova kumulativna analiza podataka, a podaci bi trebali bi poslužiti nacionalnom povjerenstvu pri stvaranju nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti, barem kod raka dojke.

Također, pozivaju se sve građanke cijele Primorsko-goranske županije da se jave na kontakt i ispune svoj online upitnik radi prikupljanja što većeg broja vjerodostojnih podataka i pomoći u istraživanju.

DSC_0242