Najljepša završnica ljeta u najljepšem gradu na Dunavu – kraj kolovoza rezerviran je za 12. Vukovar Film Festival

33

Kraj kolovoza već je tradicionalno rezerviran za Vukovar Film Festival. Dvanaesto izdanje festivala održat će se od 23. do 26. kolovoza, a kao i svih prethodnih godina i na ovome će gledatelji uživati u mnoštvu atraktivnih, nagrađivanih i kvalitetnih filmova. Nagrada Zlatni šlep podijelit će se u tri kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolji kratki igrani film, a o čijoj podjeli odlučuju dva tročlana žirija.
Dvanaesti filmski festival u Vukovaru pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma otvara se domaćim filmom „Za ona dobra stara vremena“ redatelja Eduarda Galića koji se ujedno nalazi i u službenoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova gdje mu društvo prave srpska znanstveno-fantastična drama „Ederlezi Rising“ redatelja Lazara Bodrože (dobitnik nagrade za najbolji film na ovogodišnjem FEST-u te dobitnik posebnih nagrada žirija za najboljeg redatelja, glumca i glumicu na istom festivalu), zatim njemačka drama „Ples između redova“ redatelja Thomasa Stubera (dobitnik prestižne njemačke nagrade German Film Award u kategoriji najboljeg glumca te prikazan u službenoj konkurenciji Berlinalea) i rumunjski film „Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari“ redatelja Radua Judea (pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala Karlovy Vary). Od ostalih filmova iz konkurencije dugometražnih filmova valja izdvojiti i bugarsku dramu „Radiogram“ redateljice Rouzie Hassanove (osvajač nagrade publike za najbolji film na filmskom festivalu u Sofiji; ujedno i film s kojim se zatvara ovogodišnji festival u Vukovaru) te njemački film „3 dana u Quiberonu“ redateljice Emily Atef (dobitnik svih najvažnijih ovogodišnjih njemačkih nagrada German Film Award: najbolji film, režija, glavna glumica, sporedna glumica i sporedni glumac; film je također prikazan u službenoj konkurenciji Berlinalea).
Film „3 dana u Quiberonu“ bavi se poznatom njemačkom glumicom Romy Schneider, a njome se bavi i „Bijeg“ redatelja Vladimira Tintora koji predvodi službenu konkurenciju ovogodišnjih kratkih igranih filmova uz moldavijsku dramu „Cica maca“, rumunjski film „Crna mantija“, dva austrijska „Lacrimosa“ i „Oprostite tražim sobu za ping-pong i moju djevojku“ te tri hrvatska – „Nisam pio“, „Ulazak vlaka u stanicu“ i „Izlazak radnika iz tvornice“.
U žestokoj konkurenciji dokumentarnih filmova nalaze se mađarski „Ultra“ redatelja Balazsa Simonyija (dobitnik Europske filmske nagrade za najbolji dokumentarni film), srpski „Druga strana svega“ redateljice Mile Turajlić (dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na festivalu u Amsterdamu), hrvatski „Živjeti, ploviti“ redateljice Lane Šarić (dobitnik nagrade publike na Mediteranskom filmskom festivalu u Splitu), češki „Život u Batinim naseljima“ redatelja Karoline Zalabákove i Petra Babineca, njemački „Izlaz“ redateljice Katharine Woll, bugarski „Jam Session“ redatelja Borislava Koleva te još dva hrvatska – „Uvik isto“ redateljice Slavice Šnur i „Varoški Amarcord: Tri pjevača malo jača“ redatelja Ivana Živkovića. Ovogodišnji popratni program filmskog festivala u Vukovaru pojačan je za još jednu kategoriju – pobjednike Cannesa. Riječ je o četiri filma koji su ove godine osvojili glavne nagrade na ovom najprestižnijem filmskom festivalu u svijetu: „Obiteljske veze“ redatelja Hirokazua Kore-Ede (dobitnik Zlatne palme za najbolji film festivala), „Hladni rat“ redatelja Pawela Pawlikowskog (dobitnik nagrade za najboljeg redatelja), „Dogman“ redatelja Mattea Garronea (dobitnik nagrade za najboljeg glumca) i „Izgaranje“ redatelja Leeja Changa-donga (dobitnik nagrade FIPRESCI za najbolji film).
U popratnom programu festivala publiku očekuju kategorije Europo, otvori se, Francuski fokus i Viking invazija, a jedna od atraktivnijih je Europskih velikih četiri gdje će se prikazati novi film Asghara Farhadija „Svi znaju sve“ s oskarovcima Javierom Bardemom i Penelope Cruz u glavnim ulogama, zatim „Na plaži Chesil“ redatelja Dominica Cookea sa Saoirse Ronan u glavnoj ulozi, njemački „Styx“ redatelja Wolfganga Fischera (dobitnik nagrade publike u sekciji Panorama i dobitnik nagrade ekumenskog žirija na Berlinaleu) te talijanski „Sretni Lazzaro“ redateljice Alice Rohrwacher (dobitnik nagrade za najbolji scenarij ovogodišnjeg festivala u Cannesu).
Nastavlja se i s uspješnim programom DokuTV – Odabrao Đelo Hadžiselimović komercijalnih dokumentarnih filmova.Najmlađima će se svakodnevno prikazivati animirani filmovi, a mnogi će uživati u retrospektivi Charlesa Chaplina.

Cijeli program pronađite na www.vukovarfilmfestival.com