NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE: Profesori i učenici Sušačke gimnazije u Rijeci izvode kultnu predstavu “Stilske vježbe”

86
Prva sušačka hrvatska gimnazija (Foto: Wikipedia)

Zanimljiva predstava u izvedbi učenika i profesora Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci održat će se u četvrtak, 17. svibnja, u 20:30 sati. Maturanti, bivši učenici i profesori izvest će “Stilske vježbe” Raymonda Queneaua.

Tekst je prilagodio i predstavu režirao prof. Krešimir Cvjetković uz pomoć prof. Gordane Bogdanović.

Stilske vježbe je naziv za kazališnu predstavu u kojoj nastupaju Pero Kvrgić i Lela Margitić. Premijera predstave se održala 19. siječnja 1968. u Teatru ITD te se neprekinuto izvodi od tada. Stilske vježbe su uvrštene u tiskano izdanje Guinnessove knjige rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom.

Predstavu, u kojoj jedna naizgled banalna zgoda iz jedanaestice prepričana na više načina postaje vrhunska komedija, režirao je Tomislav Radić prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua “Excercices de style”.

Na premijeri te u idućih šezdesetak predstava Kvrgićeva partnerica je bila Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu je ulogu preuzela Lela Margitić.

U siječnju 2009. godine u sklopu radne proslave 41. obljetnice Stilskih vježbi Leli Margitić i Peri Kvrgiću uručena je plaketa Guinnessove knjige rekorda, u koju je ta predstava kao najdugovječnija na svijetu s istim glumačkim postavom uvrštena godinu ranije.

Kako će ova kultna predstava izgledati u adaptiranoj izvedbi profesora i učenika Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci, saznajte večeras u 20:30!

Komentari