Podijeli

Dobri maniri odlika su kulturnih i pristojnih osoba, a ujedno i jedan od najvažnijih faktora za postizanje pozitivnog prvog dojma. Naime, oni govore o čovjeku više nego bilo koje riječi, otkrivaju njegov karakter i osobnost.

Ako želite i vi ostaviti pozitivan utisak na svoju okolinu, samo slijedite ova pravila:

1. Siguran stisak ruke – ne pre mlohav i slab, kao ni pre snažan. Dovoljno čvrst da otkrije vašu sigurnost i samopouzdanje. Rukujte se kratko i čvrsto te poštujte tuđi osobni prostor.

2. Budite točni – na sastanke i dogovore trebate doći minimalno 5 minuta prije, a u slučaju kašnjenja – obavezno javite na vrijeme.

3. Udijelite iskren kompliment – ne šakom i kapom, već iskreno pohvalite osobu zbog nečega što se vama sviđa na toj osobi. Istaknite kvalitete osobe.

4. Gledajte osobu ravno u oči – bez buljenja, ali i bez gledanja u pod te okolo naokolo. Održavajte direktan, ali umjeren kontakt oči u oči s osobom te pažljivo slušajte sugovornika.

5. Sjedenje za stolom – pazite na položaj ruku. Ne stavljajte ih na stol, već u krilo.

6. Pripazite na odijevanje – ovisno o situaciji za koju se pripremate, uvijek se odjenite prikladno. Ako ne znate kako – internet i Google su vam najbolji saveznici za korisne ideje.