Naslovnicaa Događanja Kultura Napustio nas je Vjekoslav Vojo Radoičić, veliki riječki i hrvatski slikar grafičar,...

Napustio nas je Vjekoslav Vojo Radoičić, veliki riječki i hrvatski slikar grafičar, ilustrator, scenograf i kipar

Danas nas je zauvijek napustio veliki riječki hrvatski slikar, ilustrator, grafičar, scenograf i kipar

Podijeli
vojo radoičić

U 87. godini života, danas nas je zauvijek napustio istaknuti riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić. Vjekoslava Voju Radoičića, osim kao izuzetnu osobu neslomljiva i vedra duha, pamtiti ćemo po nekonvencionalnim i originalnim dijelima koja odlikuju radost, razigranost i prepoznatljivo korištenje boja.

vojo radoičić

Od svoje prve izložbe, Vjekoslav Vojo Radoičić imao je ukupno 197 samostalnih i više od 250 skupnih izložbi. U svom umjetničkom opusu, stvorio je brojne kazališne scenografije (Raimundtheater, Beč, Dubrovnik, Zagreb, Split, Osijek…), radio je za televiziju, ali i mnogobrojne knjige i tekstove za djecu i mlade. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i državna nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, odlikovan je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Vjekoslav Vojo Radoičić, dobitnik je i nagrade Grada Rijeke za posebnost slikarske poetike i ugradbu suvremene hrvatske likovne umjetnosti u svjetski likovni korpus te Nagrade Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu za 2005. Bio je nominiran za uglednu svjetsku nagradu Astrid Lindgren za dječju književnost te J.Ch. Andersen (Mali Nobel) za dječju ilustraciju.

Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju. Iako se danas teška srca rastajemo sa ovim izuzetnim umjetnikom velike karizme, ponosni smo da je upravo on bio naš sugrađanin, a Vjekoslav Vojo Radoičić još dugo će nam pričati svoju neispričanu priču zahvaljujući svojim toplim, šarenim, jedinstvenim umjetničkim dijelima.