Naslovnicaa Događanja Kultura Dubrovačka redateljica u pariškoj Rezidenciji Cinéfondation čuvenog Festivala u Cannesu

Dubrovačka redateljica u pariškoj Rezidenciji Cinéfondation čuvenog Festivala u Cannesu

Antoneta Alamat Kusijanović magistrirala je film na njujorškom Sveučilištu Columbia.

Podijeli

Perspektivna redateljica iz Dubrovnika Antoneta Alamat Kusijanović prva je Hrvatica pozvana u čuvenu cannesku “Cinéfondation” najpoznatijeg svjetskog Filmskog Festivala. Njen višenagrađivani kratkometražni film “U plavetnilo”, dobio je nastavak pod nazivom “Murina”, čija je producentica Zdenka Gold, dok glavnu ulogu tumači Gracija Filipović. Radi se o obiteljskoj psihodrami koja slijedi započetu iz kratkometražnog ostvarenja i događa se četiri dana na dalmatinskom otoku.

Cinéfondation svake godine okupi odabrane redatelje koji razvijaju prvi ili drugi dugometražni film. Ove godine se Rezidencija upriličuje u Parizu u trajanju od četiri i pol mjeseca. Oformljena prije 17 godina primila je oko 200 redatelja iz 60 zemalja. Kandidati se odabiru prema ocjenama kvaliteta već ostvarenih uradaka i na naraciji projekta koji predstavljaju.

-“Cinéfondation” je idealan program za fazu u kojoj se nalazi naš projekt. Pripremamo zadnje verzije scenarija pred snimanje. Odličan je osjećaj biti u centru Pariza s ljudima koji dolaze iz različitih zemalja svijeta s istim ciljevima poput mog. Tim iza ove rezidencije cijele godine “scouta” mlade redatelje koji pripremaju prvi ili drugi igrani film. Četiri i pol mjeseca u Parizu nam je nevjerovatna prilika za napredak, posebno zato što idemo i na druge smotre i europske festivale predstaviti projekte, ali i posjetiti znamentosti, posebno muzeje te susresti producente i difuzere. Rezidencija stavlja projekte na radar a redatelji dobiju logističku i ekonomsku podršku pripremajući prvijenac.- izjavila je mlada Dubrovkinja. Ona će se družiti s kolegama iz Libanona-Mouniom Akl, Izraela-Sharon Angelhartom, Ruminjske-Teodorom Anom Mihai te Kambodžijancem Kavichem Neongom. Zanimljivo je kako je prije tri godine u Francuskoj bio Laslo Nemes s projektom “Saulov sin”. Prošle godine ostvarenje je dobilo “Oscara” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Redateljica obrađuje teme skrivenih strasti, obiteljska ograničenja i tajne koje stvaraju nemire i drame. Radi sa scenaristicom Christinom Lazaridi koja se kao i ona zanima za sudbinu obitelji koja luta otokom skrivajući zategnutosti i nevidljiva nasilja među roditeljima, ljubavnicima i djecom.

Džana Mujadžić