Naslovnicaa Događanja Kultura Cate Blanchett predsjednica glavnog programa Filmskog Festivala u Cannesu

Cate Blanchett predsjednica glavnog programa Filmskog Festivala u Cannesu

Podijeli

Australska filmska zvijezda Cate Blanchett predsjedavati će glavni program dugometražnih igranih filmova ovogodišnjeg 71. izdanja Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannnesu koji će se održati od 8. do 19. svibnja.

-Dolazim u Cannes godinama: najprije jer sam glumica ali i kao producentica, pošto je izbor filmova očaravajući i kvalitetan. Međutim, nikada nisam imala priliku vidjeti sva vrijedna ostvarenja jer sam najprije pozvana na gala večeri. Cate Blanchett će naslijediti Pedroa Almodovara, mitskog španjolskog redatelja čuvenog pokreta Movida, koji je predsjedavao jubilarno prošlogodišnje izdanje.

-Osjećam se odgovornom i ponosnom pa ću nastojati opravdati povjerenje koje mi je velikodušno dodijeljeno. Cannes je idealno mjesto da upoznamo jedni druge – družeći se! Ideja se može učiniti čudnom i posebnom ali je vitalna pa je svi narodi uzajamno dijele, žele i razumiju.

Pierre Lescure, direktor najčuvenije manifestacije planetarne sedme umjetnosti i Thierry Frémaux, glavni delegat festivala su radosni i zadovoljni što će imati za predsjednicu rijetku umjetnicu čija su nadarenost i uvjerenja preplavila svjetske ekrane. Cate Blanchett je među prvima oglasila i svjedočila o seksualnim iskorištavanjima i napadima glumica na sve četiri strane svijeta.

-Nasi jesenji razgovori obećavaju da će umjetnica biti savjesna i angažirana predsjednica kao i strašna gledateljica odabranih ostvarenja, podvukao je Thierry Frémaux. Saznali smo kako je u pariško Sjediste festivala, smješteno u ulici Amelot, u blizini čuvenih Invalida i Muzeja armije gdje počiva Napoleon, već pristiglo na tisuće filmova.

Džana Mujadžić