5 festivala za drugačije i nezaboravno ljeto

269

Ni okrenuli se nismo, a već je gotovo polovica ljeta iza nas, te su s njime završili i neki od najatraktivnijih festivala u Lijepoj našoj. Ukoliko još razmišljate kako najbolje iskoristiti kolektivni godišnji ili makar kuda pobjeći na jedan vikend, budite bez brige, jer festivala će do kraja sezone biti napretek. Ako niste jedni od onih koji posjećuju komercijalne i svima poznate festivale poput Fresh Islanda ili Ultre, ili ste samo željni novih iskustava, predlažemo vam 5 festivala – ne toliko razvikanih, no svakako vrijednih pažnje – kojima možete začiniti vaše ljetne dane i noći ponešto drugačijim okusima:

1. ANDY WARHOL: ENTER INTO MY LIFE
Kada? 15.6.-15.9.
Gdje? Zadar

Andy Warhol: Enter Into My Life

Ok, možda nije riječ o festivalu kao takvom, ali ova izložba radova Andyja Warhola, oca pop-art pokreta, nešto je što se ne propušta. Čak devedeset Warholovih radova 3 mjeseca krasit će povijesnu Kneževu palaču u Zadru, te će tako posjetiteljima pružiti uvid u život i um tog modernog genija. Festivalski karakter izložba dobiva bogatim popratnim programom kojeg čine razne radionice, glazbeni program, kreativni laboratorij i paneli te specijalna proslava Andyjevog rođendana 6.8.

2. S.A.R.S. MUSIC AND BEER FESTIVAL
Kada? 20.7.-22.7.
Gdje? Sinj

S.A.R.S. Music and Beer Festival

Krajem srpnja u sinjskoj vojarni se već 16. godinu za redom održava S.A.R.S., i ne, nije riječ o istoimenom bendu, već o Sinjskom amaterskom rock susretu koji je sve samo ne amaterski. Lineup ove godine donosi neka od najjačih imena na domaćoj  i ex-yu sceni, poput Nipplepeople, Brkova i Ramba Amadeusa, a pokriveni su brojni glazbeni žanrovi, od popa, bluesa, punka, metala, pa do irske narodne glazbe. Sve to je popraćeno lepezom izbora originalnih piva iz čak 40 domaćih craft pivovara.

3. MOTOVUN FILM FESTIVAL
Kada? 24.7.-28.7.
Gdje? Motovun, naravno

Motovun Film Festival

Koliko poznat, toliko još uvijek nepoznat, ovaj skromni filmski festival u pitoresknom gradiću Motovunu, u samome srcu Istre, svake godine publici predstavi niz jednako šarmantnih filmova nezavisne produkcije iz čitavoga svijeta. Ove će godine Motovun tematski ugostiti atmosferu umjetničkog srca Europe, asfaltne džungle zvane Berlin, pa će posjetitelji, osim u dobrome filmu, pod zvijezdama moći uživati i u elektroničkoj glazbi karakterističnoj za berlinsku klupsku scenu.

4. GRAFFITI NA GRADELE
Kada? 26.7.-28.7.
Gdje? Brač

Graffiti na gradele

U prekrasnome Bolu na otoku Braču i ovoga ljeta imat ćete priliku sudjelovati u jedinstvenom urbanom festivalu graffiti kulture. Festival će ugostiti brojne međunarodne street art umjetnike, a neće nedostajati ni dobre glazbe: osim niza DJ setova, za sada je najavljeno da će svoje koncerte ondje održati Vojko Vrućina, High5 i KUKU$ Klan. A znate li što je najbolje od svega? U ovome opuštenom festivalu možete uživati potpuno – besplatno!

5. GOULASH DISKO FESTIVAL
Kada? 12.09.-17.09.
Gdje? Komiža

Goulash Disko Festival

Postoji li bolji način za zaključiti ljeto od post-sezone u sunčanoj i mirnoj Komiži? Goulash Disko intimni je festival koji svojim opuštenim i bezbrižnim karakterom potpuno odgovara prirodi mjesta i otoka. Tijekom čak 5 dana trajanja festivala, posjetitelji će moći uživati u tropskim, swing folk, arab disco, tribal techno i oriental house zvukovima, a svatko će dobiti priliku i da se okuša u jednoj od brojnih radionica, poput radionica akrobatske joge, hula-hupa ili pak plesa na svili.

Goulash Disko Festival