Naslovnicaa Događanja Inicijativa “Open House Wien” – bečki pandan zagrebačkim “Dvorištima”

Inicijativa “Open House Wien” – bečki pandan zagrebačkim “Dvorištima”

24
Podijeli

 Inicijativa „Open House Wien“ koja ove godine obilježava petu godišnjicu postojanja, bečki je pandan zagrebačkim “Dvorištima”. Svake godine tijekom dva dana omogućava se posjet bečkim građevinama koje javnosti inače nisu dostupne. Cilj projekta je, kako ističu organizatori, predstavljanje kvalitetne arhitekture na jednostavna način. Ovogodišnjim programom, koji će se održati 15. i 16. rujna, obuhvaćeno je 80 građevina. Pored novih građevina poput tvornice octa u 10. bečkom okrugu posjetitelji će imati prilike razgledati i najzanimljivije postaje proteklih pet godina. Pokretačima projekta krajobrazna arhitektura podjednako je važna kao i arhitektura škola, stambenih kompleksa i povijesnih građevina pa su ove godine u ponudi i stručno vođena razgledavanja različitih bečkih parkova.
Budući da je svih 80 građevina nemoguće posjetiti u dva dana, razgledavanja su grupirana po temama, a jedno od najzanimljivijih je energetska ruta koju posjetitelji prolaze na biciklima. Na ruti Otta Wagnera zainteresirani pak razgledavaju povijesne građevine nastale po nacrtima slavnog austrijskog arhitekta. Vođena razgledavanja besplatna su za sve, bez prethodne najave. U nekim su građevinama omogućene i ture na engleskom te razgledavanja prilagođena djeci.

Brošure i materijali o projektu moći će se od sredine kolovoza naći u različitim bečkim javim institucijama u Beču, a svi detalji dostupni su i na internetskoj stranici inicijative www.openhouse-wien.at.

http://www.teklic.hr/event/kultura/zakacite-se-za-zagrebacka-dvorista/


.

Komentari