“Frankopanski vikend” u Kraljevici – putovanje u prošlost kroz igru, glumu, cirkuske vještine

85

U ovoj, 25. Godini Primorsko-goranske županije te godini Europske kulturne baštine u Kraljevici se obilježava 900. godišnjica Frankopana pod nazivom „Frankopani 900“. Pred nama je „Frankopanski vikend“ koji će se održati u dvorcu Nova Kraljevica u Kraljevici.

Doživljaj za publiku svakako je mjuzikla „Putujemo u prošlost“, koji je na programu u petak 14. rujna u 20, 30 sati. Autorica teksta i režije je Norma Migliaccio Čučak, učiteljica razredne nastave i školski dramaturg opatijske OŠ “Rikard Katalinić Jeretov”. Projekt mjuzikla plod je zajedničke suradnje OŠ “Rikard Katalinić Jeretov” Opatija, OŠ Nedelišće iz Nedelišća i Glazbene škole Tarla Opatija. Mjuzikl „Putujemo u prošlost“ nastao je prema povijesnom romanu Eugena Kumičića Urota Zrinsko-Frankopanska. Vrijeme radnje je razdoblje između 1664. do 1673. godine, a mjesta radnje su Čakovec, Kraljevica, Venecija i bečki dvor.

U subotu 15. rujna na programu „Frankopanskog vikenda“ brojne su radionice – od 17,30 do 20 sati Radionica izrade Frankopanovog prstena i  Radionica izrade Zastavica s grbom Frankopana, od 17,30 do 18,30 sati  Radionica pisanja pisma perom i tintom, od 18,30 do 20 sati „Slamkofon“ – radionica izrada svirala od slamki. Održat će se i INTERAKTIVNI CIRKUSKI SAJAM od 17,30 do 20,30 sati u kojem će djeca imati priliku naučiti različite cirkuske vještine u Žonglerkom kutku, Kreativnom, Ekvilibrističkom i Akrobatskom kutku.

U 20,30 sati slijedi premijera predstave „Ključarica“ frankopanske priče / epizoda: Frankopanski prsten Teatra OZ prema motivima priča iz života Frankopana za djecu predškolskog i školskog uzrasza u trajanju od 35 minuta. Režiju, dramaturgiju i glazbu potpisuje Mihaela Sirotnjak Železnik,  oblikovateljica i kreatorica lutaka je Margareta Peršić, scenu i rekvizite osmislili su Margareta Peršić, Davor Peršić, Anton Železnik, kostimografkinja je Tajči Čekada, autor glazbe je  Elvis Stanić, a majstor tona i oblikovatelj rasvjete Davor Tomić i Srđan Badurina.

„Ključarica“  je nastavak intimne i interaktivne predstave u kojoj se isprepliću pripovijedanje, lutkarstvo, gluma i glazba stvarajući jedno malo veliko kazalište uhvaćeno u trenutak magije u sugestivnom oživotvorenju bajki, pučkih legendi, priča i predaja. „Ključarica“ je ovog puta odabrala priče iz života Frankopana. Priče o ljubavi i ratu, sreći i nesreći, pobjedama i porazima, čekanju
U večernjim satima, od 21:15 sati započinje prezentacija radionica – muziciranje djece na sviralama od slamki (prezentacija radionice „Slamkofon“ – radionice izrade svirala od slamki) i čitanje pisama (prezentacija radionice Pisanja pisama tintom i perom).

Komentari