Naslovnicaa Događanja 21. Maraton lađa na Neretvi – u trci dugoj 22 kilometra ove...

21. Maraton lađa na Neretvi – u trci dugoj 22 kilometra ove godine sudjeluje 26 ekipa

47
Podijeli

Startom u 17 sati ispod Lučkog mosta u Metkoviću ove subote, 11. kolovoza kreće 21. Maraton lađa na Neretvi. Sve je spremno za početak ove tradicionalne i jedinstvene utrke koja iz godine u godinu okuplja sve više posjetitelja. Ove će godine u Maratonu, sudjelovati 26 ekipa, od kojih se svaka sastoji od deset veslača, parićara i bubnjara. Nakon starta u 17 sati u Metkoviću prve bi ekipe u Ploče trebale stići do 19 sati. Udaljenost je to od 22,5 kilometara i veslaču je u prosjeku potrebno otprilike  čak 9 tisuća zaveslaja do cilja. Pobjedniku se dodjeljuju medalje i štit kneza Domagoja.

Maraton će se moći pratiti i iz navijačkog vlaka, za koji, nažalost, više nema karata, no oni koji su na vrijeme nabavili karte, na metkovskom kolodvoru trebaju biti u 16,30 sati, poručuju organizatori. Povratak iz Ploča je u 22 sata. Među brojnim uzvanicma na ovogodišnjem Maratonu lađa biti će predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja je ujedno i pokroviteljica natjecanja, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na Maraton dolazi ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević a očekuje se dolazak i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.
Završnoj trci prethodi današnji Mraton lađarica u kome sudjeluje šest ženskih ekipa, tri ekipe iz Doline Neretve, Metkovke, Gusarice i Opuzen i tri ekipe iz kontinetalnog dijela, Samobora, Siska i Bjelovara. Ove se godine vesla suprotnim smjerom, od Metkovića do Opuzena gdje se ekipe očekuju u vremenu od 18:45 do 19:30 sati, nakon čega slijedi povratak u Metković na dodjelu medalja.
Maraton lađa utrka je tradicijskih autohtonih plovila u dolini Neretve. Maraton se održava u organizaciji Udruge lađara Neretve.

 

Komentari