Vrijeme je gljiva: ukusan recept s rižom i povrćem

Umjesto šampinjona može bilo koja druga vrsta gljiva

Podijeli

Sastojci
2 – 3 žlice maslinovog ulja, odvojene
30 g / 2 žlice maslaca
750 g rezanih 3 – 5 mm
2 češnjaka, mljevena
1 mali luk, sitno narezan
1 1/2 šalice dugog zrna riže
2 1/4 šalice / 565 ml povrća / povrtne juhe ili pileće
1 1/2 – 2 šalice narezanog zelenog luka / škampi
Po izboru: više maslaca

Upute:
Zagrijte 2 žlice ulja u velikom loncu. Dodajte pola gljiva i kuhajte 5 minuta dok ne postanu zlatne. Začinite soli i paprom, zatim uklonite i stavite na stranu.
Ako je posuda suha, dodajte još 1/2 – 1 žlica ulja i dodajte maslac. Kad se rastopi, dodajte luk i češnjak.
Kuhajte 30 sekundi, a zatim dodajte preostale gljive. Kuhajte 5 minuta ili dok gljive ne postanu lagano smeđe, a baza lonca smeđa.
Dodajte rižu i kapljicu bujona. Pomiješajte tako da se smeđa tvar na dnu posude miješa u tekućinu.
Nakon što je baza lonca čista, dodajte preostalu tekućinu. Stavite poklopac, pustite da se pirja i zatim stavite na srednje nisku temperaturu.
Kuhajte 15 minuta ili dok ne ostane tekućina.
Maknite s vatre (štednjaka), uklonite poklopac, brzo stavite rezervirane gljive i škampe i vratite poklopac. Ostavite 10 minuta (nemojte preskočiti ovaj korak!).
Dodajte rižu koristeći vilicu ili drvenu žlicu. DODATNE OPCIJE: Umiješajte još maslaca. 🙂 Poslužite!