Utorak, 03.05.2011

Sogan dolma i pita od piletine i tikvica

Prvi recept je tradicionalni sogan dolma, a drugi, pita na malo drugačiji način.

Nakon 1. Maja recepti inspirirani Bosnom. Prvi tradicionalni sogan dolma i drugi preobražaj pite. Istina je da ovaj prvi (sogan dolma) ružno izgleda na slikama, pa sam morala još nešto smislit.

Sogan dolma je punjeni luk, te je to i doslovan prijevod s turskog. Za pripremu jela prvo sam skuhala glavice crvenog luka, odrezala sam im vrh i stavila kuhati 20ak minuta, ne smiju se prekuhati. Napravila sam smjesu za punjenje od mljevene junetine, luka, češnjaka, riže, malo ulja i octa, konšerve, mljevene paprike, soli, papra i jaja. Kad je luk skuhan, treba ga preliti hladnom vodom, očistiti od vanjske opne i ostatak gurati prstima tako da bi se razdvojile opne svaka za sebe. Te opne zatim napuniti smjesom, poslagati u posudu gdje ćete kuhati i prekriti vodom. Punjeni luk sam krčkala nekih sat i 30 minuta, dodala sam im i malo kiselog vrhnja i mljevene paprike. Poslužite uz kiselo vrhnje!

Sastojci:

60 dag crvenog luka
10 dag luka (za smjesu)
40 dag mljevene junetine
8 dag rize
2 – 3 žlice ulja (ili rastopljene masnoće)
3 režnja češnjaka
sol
papar
2 žlice konšerve (pire od rajčice)
mljevena paprika
malo kiselog punomasnog vrhnja

Dosadilo mi je radit burek, a i dosta mi je bilo mljevenog mesa za ovaj tjedan. Samo sam sastojke prebacila na lakšu verziju. Ispala je pita s piletinom, tikvicama i bademima. Nemojte mi zamjeriti al jufku (lisnato tijesto) nisam razvlačila sama! Piletinu sam izrezala na sitne komadiće i marinirala u malo senfa, limuna, soli, papra, ružmarina i ulja. Nakon što je odležala u frižideru 2 sata, dinstala sam je 10 min. Oguljene i isjeckane bademe sam malo iztostirala. Tepsiju sam malo nauljila i stavila prve dvije kore, pa složila redi piletine, tostiranih badema, naribanih tikvica i smjese od jaja i vrhnja. To sam ponavljala dok nije nestalo kora. Pekla u pećnici na 200 stupnjeva, pri kraju i na manjoj temperaturi kojih pola sata.

Sastojci:

lisnato tijesto
20 dag pilećeg bijelog mesa

*za marinadu:
senf
limunov sok
usitnjeni ružmarin
sol
papar
maslinovo ulje
30 dag tikvica
šaka badema
3 jaja
kiselo punomasno vrhnje
ulje za premazivanje kora
sol

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Tagovi

, , , , , , ,

Slični članci
Sviđa ti se članak? Podijeli ga...

Odgovori