Neka dom zamiriši: Uskršnji kolač bez miješanja

Recept za najbolji tradicionalni uskršnji kolač

Podijeli

Potrebni sastojci:
Jaja – 3 komada
šećer – 150 g
maslac – 125 g, a može i mast
svježe mlijeko – 125 g, toplo
rum – 25 ml (ili konjak)
kvasac – 1/2 kockice (svježe)
voda – 25 grama za kvasac
limun – 15 g kore od jednog velikog limuna
brašno – 1/2 kg

Za punjenje:
orah – 1/2 šalice, sjeckani
šećer – 1 žlica
kakao – 1 žlica
svježe mlijeko – 1 žlica
grožđice – 20 g

Priprema
Otopiti kvasac u malo vode i 1/2 čajne žličice šećera i 1 žlica brašna. Promiješati i ostaviti da se aktivira.

Zagrijte mlijeko i stavite u njega šećer da se otapa. Dodajte postepeno jaja, maslac, kvasac, limunovu koru, alkoholno piće. Ulijte prosijano brašno.

Sve dobro izmiješati. Dobivena smjesa mora nabubriti. Morate udvostručiti volumen.

Za to vrijeme u loncu pripremite orahe, kakao, šećer i grožđice. Dodajte jednu žlicu svježeg mlijeka, tek toliko da se otopi kakao.

Kada se tijesto digne, pripremiti pleh, kistom namazati ulje i posuti brašnom. Tijesto podijeliti u tri dijela. Oblikovati ga na pobrašnjenoj radnoj površini ili zauljenim rukama. Rastezati, iz svakog dijela napraviti 3 duguljaste trake, kroz koje ćete rasporediti nadjev.

Trake upletite u pletenicu i ostavite na toplom da nabubri.

Kada kolač naraste i žumanjkom namažite površinu i ukrasite orasima i šećerom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.

Izvor: BonApeti