Imamović osvojio nagradu galske publike

Imamović osvojio nagradu galske publike

Podijeli

 

Dobitnik “Srebrenog leptira”, odnosno priznanja publike, osmog izdanja “Cinémondes”, nedavno završenog festivala nezavisnog filma što se održava u galskom gradu Lille, sarajevski redatelj Ahmed Imamović aktualno posjeduje 12 priznanja za  film “Belvedere“, čiji je scenarij napisao s Aidom Pilav i Abdulahom Sidranom. Ostvarenje je bilo i bosansko-hercegovački kandidat za “Oskara”. Redatelj je osobni uspjeh jednostavno prokomentirao :”Vrijedno je zbog svih žena, zbog stvarnosti, da čovjek svijetu ispriča što se dogodilo.”

Film je  ostvaren za obilježavanje 15 godišnjice genocida u Srebrenici, a istinsko je svjedočanstvo preživjelih, sto se suočavaju s diskutabilnom stvarnošću, nakon zločina. Glavne uloge su tumačili Minka Muftić, Sadzida Selić, Armin Rizvanović, Adis Omerović i Nermin Tulić.

Na festival se prijavilo 200 ostvarenja, a prikazano ih je 40. Na zvaničnom natjecanju ih je bilo osam, iz Južne Afrike, Belgije, Maroka, Francuske, Poljske i Irana. Među njima je i zapažena makedonsko- srbijanska koprodukcija Vladimira Blaženskog, “Punk’s not dead”.

Džana Mujadžić

Nema komentara

Ostavi Komentar