Podijeli

Startup poduzeće je novootvoreno poduzeće koje se na tržište probija plasirajući inovativnu ideju ili proizvod. Obično se radi o manjoj ili većoj skupini entuzijasta koji vjeruju u svoju ideju i oko sebe pokušavaju skupiti osobe sličnih nazora. Za startup poduzeće je isto tako značajno da osnivači žele stvoriti i sačuvati opuštenu radnu atmosferu jer smatraju da bi takav način rada pridonio boljem poslovnom učinku. Takav pristup su, među ostalim u svojim začecima zagovarala i danas, globalno uspješna poduzeća Facebook i Google.

Uspješnost startup poduzeća obično ovisi o količini sredstava koje poduzeće ima na svojim počecima i u fazi razvoja. Startup poduzeće se od klasičnih poduzeća razlikuje po tome što često istražuje nove poslovne modele, te se pokušava probiti na nova, do sada neistražena tržišta.

Startup scena u Hrvatskoj
Osim u svijetu, sve veći broj startup poduzeća iz godine u godinu niče i u Hrvatskoj. Iako je većina takvih poduzeća pred nekoliko godina bila uglavnom iz domene informatičke tehnologije, danas su sve popularnija poduzeća koja svoju djelatnost temelje na inovacijama iz drugih područja poput turizma, industrije, biologije, kemije i financija. Startup poduzetnicima na raspolaganju stoje potporne institucije poput zagrebačkog inkubatora (ZIP), riječkog znanstveno-tehnologijskog parka (Step Ri) i Akceleratorskog poduzetničkog kampa u Osijeku. Osim toga, sve je veći broj različitih konferencija, radionica i edukacija, gdje mladi startup poduzetnici mogu pridobiti informacije ključne za poslovanje njihovog poduzeća, ali i susresti potencijalne poslovne partnere, djelatnike i investitore, koji će uložiti financijska ili intelektualna sredstva u daljnji razvoj njihovih projekata.

Unatoč sve snažnijem procvatu startup scene u Hrvatskoj, mladi startupovci se još uvijek susreću sa nizom problema, od onih birokratske prirode, do nedovoljnog razumijevanja kvalitetnih projekata od strane potpornih institucija i investitora, među kojima još uvijek u najvećem broju prevladava ili informatička ili ekonomska profesija.