Novac iz EU za “Kuću Špilje” u Rakovici – 20 milijuna kuna za podzemnu atrakciju

61

Javnoj ustanovi Baraćeve špilje iz Europskog kohezijskog fonda bit će dodijeljeno gotovo 20 milijuna kuna za posjetiteljski centar “Kuća Špilje” u Rakovici. Sredstva su dodijeljena u sklopu poziva “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Baraćeve špilje

Riječ je o jednoj od najvećih investicija u turizmu na području Karlovačke županije te velikoj vijesti za cijeli plitvički kraj.

„Kuća Špilje“ biti će ukopana ispod zemlje što govori i o atraktivnosti projekta. Vrijednost investicije je 19.908.960,00 kuna (plus PDV), od čega bespovratna sredstva iznose 16.922.616,00 kuna, odnosno 85 posto. Partner na projektu je Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera, a ciljevi su im razviti zajedničke programe i sadržaje zbog boljeg upravljanja i disperzije posjetitelja te direktno stvoriti uvjete za produljenje boravka posjetitelja na destinaciji.

“Kuća Špilje” sadržavat će prezentacijske/muzejske cjeline, speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, polivalentnu multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski prostor, uredski prostor, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu te područje eksterijera s prezentacijskim punktovima i parkiralištem, površine ukupno 2000 četvornih metara.