Hrvatska bilježi porast cijena nekretnina – donosimo koliko su porasle u Zagrebu, a koliko na Jadranu

Ovakav rast cijena stambenih objekata svrstava Hrvatsku među zemlje Europske unije s najvećim porastom cijena na tromjesečnoj razini

60

Cijene nekretnina u Hrvatskoj porasle su u zadnjem tromjesečju 2017. godine za 3,2 posto u odnosu na prethodni, a na godišnjoj razini porasle su čak za 7,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Također u trećem tromjesečju, koje je uključivalo mjesece srpanj, kolovoz i rujan, cijene stambenih objekata porasle su za 3,8 posto.  Takav konstantan rast cijena gledan po prosjeku bilježi rast od 3,6 posto na kvartalnoj razini, a na godišnjoj 8,3 posto.

Cijene nekretnina u Zagrebu uspoređujući četvrto tromjesečje u odnosu na treće, porasle su u prosjeku za 3,8 posto, na Jadranu 3 posto, a u ostalim područjima 2,1 posto.

Ovakav rast svrstava Hrvatsku među zemlje Europske unije s najvećim porastom cijena na tromjesečnoj razini, odmah iza Irske (11,8), Portugala (10,5) te Slovenije (10). Prosječan porast cijena u EU bio je 4,5 posto na godišnjoj razini.

Neke zemlje Europske unije zabilježile su i pad cijena nekretnina, Švedska (-2,8), Danska (-1,7), Belgija (-0,4) i Finska (-0,3).