Naslovnicaa Aktualno Za aktivne mjere zapošljavanja Vlada je osigurala 1,6 milijardi kuna

Za aktivne mjere zapošljavanja Vlada je osigurala 1,6 milijardi kuna

Povećane su i potpore za samozapošljavanje

Podijeli

Sa ciljem povećanja broja radnih mjesta u Republici Hrvatskoj, Vlada je osigurala gotovo 2,5 milijarde kuna, od čega je za aktivne mjere zapošljavanja planirano 1,6 milijardi kuna, prenosi N1. U planu je izdvajanje i dodatnih 400 milijuna kuna za program Zaželi, a koji je usmjeren ka zapošljavanju starijih osoba, 300 milijuna kuna planirano je pak za zapošljavanje dodatnog osoblja za dvosmjenski rad vrtića te još stotinu milijuna kuna usmjereno je za ostale programe i mjere.

Kada je riječ o aktivnim mjerama zapošljavanja, od dostupnih 11 mjera, 10 ih se primjenjivalo već i prošle godine, no većina njih je doživjela promjene.

Dobre vijesti stižu i za segment pripravništva, gdje je planirano povećanje plaća za sve one koji zapošljavaju privatni poslodavci, a jednako tako, omogućeno je i pokrivanje troška plaće u javnom sektoru. Potpora za samozapošljavanje povećana je na 55 tisuća kuna, odnosno 70 tisuća ukoliko se ista kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad. Još jedna od novosti je i poticanje udruživanja, što znači da se na taj način petero osoba može udružiti i osnovati zadrugu i time osigurati poticaj od 270 tisuća kuna.

U mjeri osposobljavanja na radnom mjestu dodana je i nova ciljana skupina, a odnosi se na  nezaposlene osobe koje su prijavljene u evidenciju dulje od 12 mjeseci te su izgubile znanja i vještine potrebne za rad u zvanju za koje su se obrazovale. Uvedena je i nova dodatna mjera osposobljavanja, a koja se odnosi na osobe starije od 30 godina, koji sukladno sa Zakonom o radu imaju obvezu polaganja stručnog ispita. Njima je od sada omogućeno stjecanje formalnih uvjeta za polaganja stručnog ispita i pokriven trošak prijevoza koji sada iznosi 1 kunu po kilometru.

Javni radovi, potpore za očuvanje radnih mjesta i mjera „Stalni sezonac” ostale su dalje na snazi i neizmijenjene.