Naslovnicaa Aktualno Više od četrdeset hrvatskih poslodavaca kažnjeno zbog uskraćivanja plaće radnicima!

Više od četrdeset hrvatskih poslodavaca kažnjeno zbog uskraćivanja plaće radnicima!

Zakon je vrlo jasno na strani radnika!

Podijeli

Tijekom prošle godine inspektori rada kaznili su ukupno 41 poslodavca, a sve zato jer su svojim djelatnicima nezakonito uskraćivali isplatu dijela plaće na ime vlastitih potraživanja. Tako su primjerice, poslodavci naplaćivali dio plaće radnicima ukoliko bi isti učini određenu materijalnu štetu na radnoj opremi, a djelatnik bi nerijetko bio destimuliran ukoliko nisu ostvareni zadani ciljevi, prenosi Lider.

Prema Zakonu o radu, navedeni postupci poslodavaca su naime, nezakoniti. Zakon jasno po tom pitanju navodi kako poslodavac ne smije bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplatiti uskratom isplate plaće ili nekog njezinog dijela, a ovaj nezakonit prijeboj poslodavca koji je u ulozi pravne osobe može stajati 31 do 60 tisuća kuna, dok isti prekršaj, za poslodavca fizičku osobu predviđa kaznu od četiri do šest tisuća kuna.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, nedavno je objasnilo kako se čak i kada su destimulacije za povrede radne obveze predviđene pravilnikom i radnik potpisivanjem ugovora potvrdi da je s tim odredbama upoznat i suglasan, radi o nezakonitom postupku.