Susreti s dupinima sve su češći – ne uznemiravajte ih, vrhunac je njihove sezone razmnožavanja!

68

Nakon što su istraživači Instituta Plavi svijet u srpnju kod Kornata susreli skupinu od preko 50 dupina, sve je više zabilježenih susreta s ovim ljupkim morskim stvorenjem koji su gotovo nestali iz Jadrana. Posljednjih su se dana u nekoliko navarata pojavili i u šibenskom akvatoriju.
Blue World Institute na svojoj Facebook stranici objavljuje naputak kako se ponašati pri susretu s dupinima kojima traje sezona razmnožavanja.
Vrhunac je ljetne sezone i svi smo u potrazi za zabavom na moru. I za dobre dupine je vrhunac sezone, sezone razmnožavanja! Trenutno, u skoro svakoj skupini ženki dupina možemo vidjeti i novorođene dupine. Za njihovo preživljavanje ključno je da im osiguramo prostor u kojem će moći sisati, naučiti plivati i postati snažniji. Stoga, nemojte ih proganjati prilikom susreta te molimo vas slijedite ova jednostavna pravila ponašanja dok promatrate dupine. I podijelite ih s drugima!”, poručuju iz Blue World Instituta.

https://www.facebook.com/blueworldinstitute/?hc_ref=ARShnO1Pp5v6O4wDLs6_5HGVHie0F-2G8ZtREveHceShGyEd4GWfkYNZKorm3ZF2nvs&fref=nf

I Prijatelji životinja podsjećaju kako su svi dupini i kitovi zakonom zaštićeni i zabranjeno je njihovo proganjanje i uznemiravanje. (Zakon o zaštiti prirode (NN 80/13, 15/18) i Pravilnik o proglašavanju strogo zaštićenih vrsta (NN 144/13, NN 73/16).
Delphinus delphis, obični dupini smatraju se regionalno izumrlom vrstom koja u Jadranu više ne obitava. Pojavljuje se rijetko, uglavnom se radi o zalutalim jedinkama. Institut Plavi svijet poziva građane da im dojave ako su vidjeli kitove ili dupine.
I Hrvatska agencija za okoliš i prirodu HAOP navodi kako su dupini, uz kitove, migratorne vrste koje trebaju veći životni prostor, a navećoj ih mjeri ugoržava čovjek koji svojim aktivnostima utječe na morski ekosustav. Najčešći razlozi njihove ugroženosti u Jadranu su nedostatak plijena uzrokovan prelovom, antropogena buka, morski otpad, onečišćenje mora, bolesti,i namjerno ubijanje, zaplitanje u ribarske mreže.
Osim nacionalnog zakonodavstva zaštićeni su i EU propisima te nizom međunarodnih sporazuma,
HAOP objavljuje i pravila kako se ponašati prilikom susreta s dupinima: ne smijete usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama, ukoliko im se želite približiti, učnite to polako (brzinom manjom od 5 čv (9 km/h), slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine, ne proizvodit iznenadne zvukove motorom, osigurajte da je u krugu od sto metara od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 metara ne više od tri plovila, ne ostajte u njihovoj blizini duže od 30 minuta, ukoliko primjetite da su uznemireni ili primjetite mlajke s maduncima, odmah se udaljite, suprotno od pravca njihova kretanja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 metara od dupina. Zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti dupina nemojte s njima plivati iili roniti, nemojte ih hraniti niti ih pokušavati dodirivati. Ne bacatjte smeće u u more, ne ostavljajte ga na oblai ili plaži jer dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može izazvati njihovo ugibanje. Svako namjerno uznemiravanje dupina ili kita potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji. Ukoliko pronađete ozlijeđenu, bolesnu ili uginulu životinju potrebno je dojaviti na broj 112 ili HAOP-u na adresu e-pošte: vrste@haop.hr .

Komentari