Podijeli
Foto: Riječka enciklopedija - Fluminensia

Pametne autobusne stanice nude niz funkcionalnosti za efikasnije i ugodnije iskustvo korištenja gradskog prijevoza, a radi se o prvom zajedničkom pilot projektu Grada Rijeke koji je realiziran u suradnji s kompanijom Ericsson Nikola Tesla, Hrvatskim Telekomom, tvrtkom Smart RI, Autotrolejom i Rijeka prometom.

Postavljene su na dvije vrlo frekventne lokacije riječkog gradskog prometa, kod Riječkog nebodera u Trpimirovoj ulici i na Žabici, a opremljene su aplikacijom Connected Traffic Cloud. Putniku je na stanici na raspolaganju pregled voznog reda i mape autobusnih stanica s trenutačnim pozicijama autobusa.

Budući da je stanica ujedno i u funkciji hotspota, putnici koji čekaju prijevoz imaju mogućnost pristupa internetu putem infrastrukture Hrvatskog Telekoma, a zahvaljujući solarnim panelima koji stanicu opskrbljuju energijom te integriranim rješenjima ostalih partnera, omogućeno im je i bežično punjenje pametnih telefona, prijenosnih računala te ostalih elektroničkih uređaja za osobnu primjenu.

Zbog svega navedenoga, stanice predstavljaju svjetski tehnološki iskorak prema povezanim pametnim gradovima budućnosti.