Naslovnicaa Aktualno Od 1. ožujka kreće novi Sava Express: Voziti će na relaciji Ljubljana-Zagreb-Beograd!

Od 1. ožujka kreće novi Sava Express: Voziti će na relaciji Ljubljana-Zagreb-Beograd!

Nova inicijativa, trebala bi doprinijeti i razvoju luka, koje gravitiraju nekadašnjem desetom koridoru

Podijeli

Proteklog je tjedna u Portorožu održan sastanak željezničkih operatera iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore te Makedonije, a sa ciljem jačanja suradnje željezničkih poduzeća iz regije. Tom je prilikom dogovoreno pokretanje novog zajedničkog projekta Sava Express, odnosno novog vlaka koji će krenuti već 1. ožujka. Ovaj bi vlak trebao voziti na relaciji Ljubljana – Beograd, a kako se ističe, ponuditi će pouzdane redovne veze, kraće tranzitno vrijeme i kvalitetniju uslugu, prenosi Poslovni dnevik.

Kako se moglo čuti na sastanku u Portorožu, željeznički promet na nekadašnjem desetom koridoru, odnosno planiranom Alpsko-Zapadno balkanskom koridoru, nakon 1990. godine pao je za čak 92%. S obzirom na spomenuto, otvara se i značajan potencijal za povećanje prijevoza robe željeznicom, a upravo bi novim direktnim teretnim vlakom države EU trebale biti bolje povezane s drugim državama u regiji. Ova, prema svemu sudeći perspektivna inicijativa, pozdravljena je i od strane HŽ Carga. Direktor tehnologije HŽ Carga, Goran Zeba, istaknuo je kako smatra da će novi projekt Sava Expressa imati pozitivne učinke kroz sinergiju svih potpisnika, a isto se tako kvalitetnim zajedničkim projektima može podići kvaliteta usluge te na taj način pridobiti robne tokove s drugih koridora na nekadašnji deseti koridor. Sve bi to trebalo doprinijeti i razvoju luka, koje gravitiraju nekadašnjem desetom koridoru, naveo je Zeba.

Dobra je vijest da je nakon gotovo 20 godina stagnacije, poslovna aktivnost teretnih željezničkih prijevoznika u stalnom porastu od 2013. godine, kada je tržište željezničkih usluga liberalizirano.