Možemo biti mirni – Hrvatska je u Reinerovim rukama

44

I dok će predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković pa i neki ministri danas u Moskvi navijati za Vatrene, nameće se pitanje kome Hrvatska danas ostaje na upravljanje. Naime, odsutna je i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović  koja danas sudjeluje na NATO summitu u Bruxellesu.

Prema Ustavu Republike Hrvatske, predsjednik, odnosno predsjednica, u slučaju odsutnosti, bolesti ili godišnjeg odmora može ovlastiti predsjednika Sabora da ga zamjenjuje.

Budući je i Jandroković krenuo u Rusiju, kao predsjednik Sabora dužan je ovlastiti jednoga od svojih pet potpredsjednika da ga zamijene.

Karta pala na našega viteza
Saborski poslovnik nalaže da se u odsutnosti predsjednika zamjenika bira iz parlamentarne većine. Ipak, baš se podudarilo da i ostali Jandrokovićevi zamjenici nisu u Hrvatskoj, Milijan Brkić je na službenome putu u Izraelu, Furio Radin na  godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a u Berlinu pa je karta pala na Željka Reinera, koji je uvjeren da je Hrvatska u dobrim rukama.

„Apsolutno“, odgovorio je Reiner na novinarski upit je li Hrvatska u dobrim rukama. Utakmicu će, kazao je pratiti, u svome domu.

“Moram priznati da je meni draže gledanje utakmica na televiziji jer, iako je poseban ugođaj, naravno, biti na utakmici uživo, pogotovo takvog tipa, s druge strane sve puno bolje vidite na televiziji. One najzanimljivije akcije, ne samo golovi, ponavljaju se iz raznih kuteva, više puta. Priznajem da već jako dugo nisam bio na utakmici nego ih gledam na televiziji”, ispričao je Reiner, potpredsjednik Sabora, ali i ne tako davno proglašeni vitez Viteškog reda Svetog groba Jeruzalemskog Željko Reiner.